Suomalainen villa suomalaisesta lampaasta
Suomalainen villa suomalaisesta lampaasta

 Miksi valita suomalainen villalanka?


Kotimainen villa on hyvin eettinen valinta. Eläinlainsäädäntömme vuoksi lampaiden pidon minimivaatimukset on tarkkaan määritelty ja ne takaavat lampaille loistavat lähtökohdat toteuttaa lajinmukaista laumaeläimen elämää. Eläinten hyvinvointi on sydämen asia.

Suomessa lampaat saavat yksilöllistä hoitoa. Lampaat elävät pienillä tiloilla, keskimääräinen uuhimäärä on noin 62 uuhta tilalla. Lammas on hyvin vahvasti laumaeläin, se syö, juo, lepää ja liikkuu yhdessä laumansa kanssa.  Lammas tarvitsee riittävää suojaa; lampolassa on huolehdittava olosuhteista, päivänvalo, ilmanlaatu ja kuivitus ovat hyvin tärkeitä asioita eläimen hyvinvoinnin kannalta. Lampaat laiduntavat toukokuusta jopa lokakuun loppuun, useilla tiloilla ulkoillaan ympäri vuoden. Lammas on tehokas laiduntaja ja monipuolistaa luontoa laidunnuksellaan, sitä käytetään paljon perinnebiotooppejen hoidossa. 

Suomalainen villa muodostuu kaikista suomessa kasvaneiden lampaiden villasta, suomessa kasvatetaan pääosin kotoisia alkuperäisrotujamme, mutta lisäksi myös tuontirotuja kuten Texel, Oxford down, Rygja ja Dorset. Suomalaisia alkuperäislammasrotuja on kolme: Suomenlammas, Kainuunharmas ja Ahvenanmaanlammas, joista kaksi viimeksi mainittua ovat harvinaisia. Suomenlammas on elinvoimainen, mutta sitäkin uhkaa liika risteyttäminen. Kotimaiset lammasrodut omaavat erinomaisen ja ainutlaatuisen villan, jota meillä on ylpeys jalostaa ja vaalia.  

Voit lukea lisää suomalaisten lampaiden elämästä täältä; https://lammasyhdistys.fi/suomalainen-lammastalous/


Miksi valita Jalovilla?


Jalovillan suomalaiset villalangat tulevat kotimaisilta pienkehräämöiltä, suurin osa langoista on rahtikehrättyä, tilajäljitettävää lankaa. 100 % villalanka sisältää vain alkuperäisrotujemme villaa, sukkalangassa voi olla muitakin rotuja, mutta kaikki on aina suomalaista villaa. Voit aina kysyä värjäriltä villan alkuperästä.

Jalovillan käsinvärjätty villalanka on laadultaan rouheahkoa karstavillaa, kierre ja vahvuus vaihtelevaa.  

Langat värjätään käsin pienissä (1-10 vyyhdin) erissä, piskuisella verstaalla Altian vanhassa hiivatehtaassa Rajamäellä, kotimaisin reaktiivivärein. Jonkin verran värjätään myös kotoisilla luonnonväreillä kesäisin. Jalovillalla on olemassa värikartta joka elää vuodenaikojen ja värimuotien mukaan. Suuri osa langoista on ainutlaatuisia kertavärjäyksiä, varaa siis lankaa riittävästi työhösi. Värjäysmenetelmät on järjestetty ekologiseksi ajatellen kaikkia työvaiheita mahdollisimman järkevästi ja luontoa säästäen.

Jalovilla arvostaa suuresti perinteistä käsityötä, siksi meillä tehdään kaikki mahdollinen käsin.

Huomaathan, että lankoja on pyritty käsittelemään mahdollisimman vähän, jottei villan hyvät luonnolliset ominaisuudet kärsi, täten langoille ei ole tehty superwash-, eikä koinsuojaus- käsittelyitä. Langat saattavat sisältää kuivikkeen kappaleita (heinä, olki) , lanoliinia sekä solmuja. Langat pestään kotimaisella miedolla biohajoavalla villanpesuaineella värjäyksen jälkeen.  Pesethän tuotteen käsin 30-40 asteen lämpötilassa. Reaktiiviväriä saattaa mahdollisesti irrota ensimmäisissä pesuissa. 


Rakastu suomalaiseen villalankaan <3